Genetica este una dintre științele cu cea mai rapidă evoluție.

În numai jumătate de secol de la prima descriere a celor 46 de cromozomi ai Homo sapiens a fost introdus în practica clinică așa-numitul cariotip molecular (cu o creștere a rezoluției de peste 500x) și a fost descifrată secvența genomului uman. Schimbarea mileniului a asistat la nașterea noii discipline a genomicii, domeniu ce a fost cotat in 2013 ca cea mai “fierbinte” arie științifică, alături de fizica cuantică.
Introducerea în practica clinică a tehnologiilor genomice a condus la creșterea ratei de diagnostic la peste 40%, permițând identificarea leziunilor genetice submicroscopice și având drept consecință o evoluție explozivă în înțelegerea etiologiei patologiilor cu componentă genetică și deschiderea căii spre medicina personalizată.
În 2017, Cytogenomic Medical Laboratory a introdus în paleta de analize oferite secvențierea de ultimă generație, în completarea tehnologiei cariotipului molecular, intrând astfel pe deplin în era genomică.

NGS - SECVENȚIERE DE ULTIMĂ GENERAȚIE

Identificarea secvenței genomului uman a fost pentru multă vreme sfântul Graal al geneticii medicale. Cu toate acestea, Proiectul Genomul Uman s-a dovedit a fi doar un nou început, deschizând poarta unui întreg univers de explorat. Între provocările majore ale descifrării mecanismelor funcționale genomice se numără înțelegerea efectelor variabilității structurale, cu alte cuvinte a modului în care abaterile de la secvența considerată „de referință” au sau nu impact negativ asupra stării de sănătate.

Această explorare a universului genomic este un proces în desfășurare. În prezent se cunosc >208.000 de leziuni genetice cu relevanță clinică, în >8.000 de gene, iar rata de adăugare de noi variante la acest repertoriu este de >17.000/an. Procesul de clasificare a unei variante genetice este însă unul de durată, de la identificarea sa în asociere cu o anumită patologie, la adunarea de dovezi care să confirme asocierea și la realizarea de studii funcționale care să demonstreze validitatea ipotezei propuse și să clarifice mecanismul molecular.

Pe scurt, NGS este încă un instrument în plină dezvoltare, care aduce o contribuție incomensurabilă la diagnosticul genetic, implicit la asigurarea unei asistențe medicale superioare. Rezultatele sale sunt, însă, elemente ale unui tablou aflat încă în plin proces de realizare.

WES – SECVENȚIEREA DE EXOM ÎNTREG

Exomul, totalitatea secvențelor codificatoare, în număr de cca. 19.000 la om, re-prezintă mai puțin de 1% din genom (cca. 30 Mb vs. 3.000 Mb), dar este considerat a fi sediul a aproximativ 85% dintre mutațiile patogene. Determinarea alterărilor la nivel nucleotidic (variante de nucleotidă unică) sau al unor segmente nucleotidice scurte (indels – inserții/deleții ale unor fragmente nucleotidice mici) per întreg exomul este o investigație de mare utilitate în diagnosticul patologiilor neuropsihiatrice, neuromusculare, metabolice, imunologice, cardiovasculare congenitale și a altor boli cu componentă ereditară. În toate circumstanțele, condiția esențială pentru o interpretare corectă a rezultatelor este însă existența unei descrieri clinice corecte și complete la dispoziția laboratorului.

Secvențierea de exom întreg este recomandată în mod special pacienților care au fost testați genetic extensiv, dar nu au încă un diagnostic și celor care au suspiciunea unei boli genetice cu etiologie complexă (boli care pot fi cauzate de gene diferite, boli poligenice sau multifactoriale). În anumite patologii, precum cele care asociază epilepsie, prin secvențiere se pot obține informații esențiale pentru direcționarea terapiei.

Prin acoperirea tuturor secvențelor codificatoare, purtătoare ale marii majorități a mutațiilor clinic relevante, secvențierea de exom întreg este o metodă cost-eficientă de investigare genetică.

SECVENȚIERE ȚINTITĂ (paneluri de gene)

Cytogenomic Medical Laboratory acordă o atenție deosebită necesităților investigative ale medicilor solicitanți și pacienților. În acest sens, încercăm sa dezvoltăm paneluri de gene dedicate anumitor grupe de patologii precum distonii – diskinezii, mio-patii, neuropatii, boli metabolice, cardiopatii congenitale și alte boli ereditare. Pentru aceste variante de secvențiere țintită, datorită particularităților tehnologice intrinseci, un parametru esențial pentru stabilirea raportului cost-eficiență și pentru posibilită-țile de a oferi un preț accesibil pacienților este numărul de probe analizate, existând o relație de proporționalitate inversă între numărul de probe și preț.

Depășirea acestui obstacol depinde în cea mai mare măsură de strângerea lor constituit dintr-un număr minim de pacienți pentru fiecare tip de investigație. Cytogenomic Medical Laboratory poartă speranța unei colaborări strânse cu dumneavoastră, medicii clinicieni, pentru a putea astfel oferi variante noi si optimizate de investigație genetică.

CARIOTIP MOLECULAR – TESTE MICROARRAY

Testare genomica alternativă și complementară secvențierii, tehnologia microarray permite identificarea dezechilibrelor cromozomiale cantitative – deleții sau duplicații – de ordinul a sute până la zeci de perechi de baze. Cariotipul molecular este testarea de elecție în cazul suspiciunilor de sindroame de microdeleție sau microduplicație, precum și pentru pacienții cu prezentari clinice nespecifice (patologii cu tablou clinic heterogen, anomalii congenitale multiple). Comparativ cu varianta clasica, cea moleculara are o rată de detecție cu 10-15% mai mare.
SNP ARRAY
Cytogenomic Medical Laboratory utilizează platforma Affymetrix 750K pentru investigarea cariotipului molecular. Tehnologia SNP (single nucleotide polymorphism) array permite identificarea atât a variantelor numarului de copii (CNV), cât și a regiunilor de pierdere de heterozigoție, asociate bolilor de imprinting. Rezoluția ridicată a acestei platforme, de 33 kb în regiunile genice înseamna o putere crescută de detectare a leziunilor genetice de mici dimensiuni, făcând-o un instrument valoros in investigațiile postnatale. Aceasta platformă este utilizată, de asemenea, și în diagnosticul prenatal. Interpretarea rezultatelor se bazează pe folosirea bazelor de date dedicate, precum UCSC, OMIM, DECIPHER, ClinVar s.a., clasificarea variantelor genetice fiind încă un proces în plină dezvoltare.. Recomandările societăților profesionale internaționale subliniază aplicabilitatea tehnologiei microarray ca investigație de primă linie la pacienții cu dizabilitate intelectuală și/sau malformații congenitale multiple.

TESTAREA GENETICĂ NEINVAZIVĂ

Creșterea accesibilității tehnologiilor genetice moleculare și genomice a adus și o abordare inovatoare în diagnosticul genetic: testele neinvazive. Aceste teste folosesc probe biologice recoltate în maniera neinvazivă sau minim invazivă pentru identificarea anomaliilor genetice. Cytogenomic Medical Laboratory utilizează sânge periferic matern pentru detectarea potențialelor anomalii genetice fetale. De asemenea, monitorizarea evoluției anumitor patologii oncologice diagnosticate în prealabil se realizează pornind de la probe de sânge

CONSILIEREA GENETICĂ

Complexitatea analizelor genetice, în ge-neral, si a celor genomice, în particular, a determinat includerea in recomandările si ghidurile de bună practică a necesității consilierii genetice. Consilierea pretestare are rolul de a contura în fața pacientului rolul investigației genetice și limitările metodologiei ce va fi utilizată, ca și de a facilita pacientului înțelegerea posibilelor variante de rezultate; postnatal, consilierea lămurește efectele variantelor genetice purtate de pacient, ca și implicațiile pentru rudele directe, precum și impactul asupra managementului viitor al persoanei afectate.

Ți-a plăcut articolul?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Lasă un comentariu