ERTest
Ce este testul de receptivitate endometrială?
Testul de receptivitate endometrială constă în analiza genetică a unei probe de țesut
endometrial pentru a determina care este momentul ideal pentru transferul embrionului
în uter, în cadrul procedurii de fertilizare vitro.
Cu ce mă ajută acest test?
Testul de receptivitate endometrială este util – pentru creșterea probabilității de succes a procedurilor de fertilizare in vitro.
Schimbarea ferestrei de timp a receptivității endometriale poate fi o cauză a infertilității la femeile care au avut două sau mai multe transferuri de embrioni eșuate după fertilizarea în vitro.
Datorită acestei analize, se pot face ajustările necesare pentru a personaliza procedura de fertilizare și a planifica transferul embrionar la momentul în care endometrul este receptiv pentru implantarea embrionului cu succes.
De exemplu, dacă se obține un rezultat post-receptiv, ziua optimă de transfer al embrionului ar fi înaintea celei calculate clasic, iar în ciclul de substituție hormonală ar însemna ziua 4 după prima doză de progesteron în loc de ziua 5.
ERtest analizează expresia a 300 de gene legate de receptivitatea endometrială, precum și răspunsul imun asociat implantării. Prin urmare, este mai sensibilă decât metodă clasică de datare a stării endometriale pe baza criteriilor histologice, care sunt foarte subiective.
Cui este destinat testul de receptivitate endometrială?
Analiza receptivității endometriale este destinată pacientelor care au inițiat tratamente de reproducere asistată, în special celor care au avut mai multe încercări eșuate de FIV din cauza problemelor legate de implantare.
Prin urmare, este recomandată în special pacientelor care au avut două sau mai multe cicluri de fertilizare în vitro nereușite, indiferent de utilizarea embrionilor de bună calitate, cu morfologii bune și cromozomial normali (PGT-A).
Studii recente arată că ERtest a contribuit la îmbunătățirea ratelor de sarcină, cu până la 51-63% la pacientele care au prezentat anterior eșecuri recurente la implantare.
Care sunt posibilele rezultate și cum se pot interpreta acestea?
Pentru ca testul de receptivitate endometrială să fie efectuat corect, este necesară obținerea unei biopsii endometriale la șapte zile după peak-ul de LH endogen (LH+7) al unui ciclu natural sau la 5,5 zile după prima doză de progesteron (P+5,5) într-un ciclu de substituție hormonală.
Procedura este simplă. În timpul primului ciclu, ovocitele sunt colectate și fertilizate pentru a obține cultură embrionară. În al doilea ciclu se obține biopsia endometrială.
Este o procedură realizată rapid și ușor, în cadrul unui cabinet specializat. Proba este prelevată de un medic ginecolog și trimisă către laborator pentru prelucrare.
Această probă este apoi analizată pentru a verifica receptivitatea endometrului și pentru a estima ziua optimă pentru transferul embrionului. În urmă acestei analize, există trei rezultate posibile:
Pre-receptiv:
Indică faptul că endometrul nu este pregătit pentru a primi embrionul, prin urmare transferul la acea dată nu este posibil.
Receptiv:
Indică faptul că momentul în care a fost obținută biopsia a fost optim pentru transferul embrionului.
Post-receptiv:
Indică faptul că endometrul a depășit deja faza optimă de implantare