DUBLU TEST SCREENINGUL BIOCHIMIC PRENATAL
Screeningul biochimic extins prenatal – dublu test și evaluarea factorului de creștere placentar (PlGF) – din ser matern este primul lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea copilului dumneavoastră.
Dublu test plus PLGF - test screening acreditat de fundația de medicină fetală.
CE ESTE SCREENINGUL BIOCHIMIC PRENATAL?
În orice sarcina există întotdeauna riscul ca fătul să aibă o afecțiune genetică, iar în cazul sindromului Down incidența la naștere, în populația generală, este de 1/700 nou-născuți.
1.
Screeningul biochimic prenatal este un test simplu de sânge care se adresează fiecărei femei gravide prin care se măsoară nivelul anumitor compuşi proteici de origine placentară în serul matern.
2.
Concentraţiile markerilor biochimici vor fi convertite în MoMs (Multiple of Median). MoM echivalent al unui anumit marker este obţinut prin împărţirea valorii măsurate la valoarea medianei corespunzătoare vârstei gestaţionale, valoare ce este specifică populaţiei, metodei de concepţie, greutăţii mamei şi a statutului de fumătoare.
3.
Prin combinarea acestor valori cu măsurătorile ecografice și riscul vârstei materne, folosind un program statistic certificat se poate evalua riscul final de a avea un copil cu sindrom Down, Edwards și Patau.
Ce este screeningul prenatal complet asociat cu evaluarea riscului de preeclampsie?
CE ESTE PREECLAMPSIA?
DE CE ESTE IMPORTANTĂ REALIZAREA CAT MAI DEVREME ÎN PRIMUL TRIMESTRUL DE SARCINĂ A ACESTEI ANALIZE?
Preeclampsia afectează până la 2-5% din sarcini și constituie principala cauză de morbiditate și mortalitate neonatală și maternă. Preeclampsia debutează de obicei relativ târziu, după vârsta gestațională de 20 săptămâni la o gravidă care anterior avea tensiune arterială normală. Fără tratament poate determina complicații severe precum eclampsia și sindromul HELLP, care afectează atât mama, cât și fătul. De aceea identificarea precoce a riscului de preeclampsie încă din primul trimestru este extrem de importantă.
Astfel va putea fi posibilă o monitorizare corectă a sarcinii și instituirea precoce a unui tratament preventiv.
Identificarea la timp a sarcinilor cu predispoziție pentru dezvoltarea preeclampsiei permite monitorizarea îndeaproape a acestora (fiind considerate sarcini cu risc crescut) și începerea tratamentului profilactic, cu doze mici de aspirină. De asemenea, este posibilă prin identificarea sarcinilor cu risc crescut de preeclampsie, detecția timpurie a restricției de creștere intrauterină cu care este de multe ori asociată. Un alt aspect pozitiv al detecției precoce este acela că le oferă părinților timpul necesar pentru a găsi un spital cu experiență în îngrijirea prematurilor, unde rata de supraviețuire a copiilor este mai ridicată.
CARE SUNT FACTORII DE RISC PENTRU PREECLAMPSIE?
În prezent sunt cunoscuți că fiind factori de risc pentru preeclampsie:
- prima sarcină la vârste extreme (mai devreme de 20 de ani sau mai târziu de 40 de ani);
- sarcină multiplă;
- intervalul între sarcini mai mic de 2 ani sau mai mare de 10 ani;
- boli materne preexistente sarcinii precum: hipertensiunea arterială cronică, diabet zaharat tip 1 sau 2, boală renală, lupus eritematos sistemic, sindromul antifosfolipidic;
- istoricul personal sau familial de preeclampsie.
Care sunt markerii biochimici?
Unde pot efectua aceste teste?
- În al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 14-22) sunt măsurați trei markeri biochimici și necesită măsurarea din sângele matern a free-beta HCG (gonadotropina corionica umană), alfa-fetoproteina și estriol neconjugat.
- În al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 14-22) sunt măsurați trei markeri biochimici și necesită măsurarea din sângele matern a free-beta HCG (gonadotropină corionica umană), alfa-fetoproteina și estriol neconjugat.
Pentru a obține o rată de detecție crescută a screeningului de prim trimestru (dublu test) de 95% este esențial ca:
- măsurătorile markerilor biochimici să se realizeze în Laboratoare care au analizoare certificate FMF
- evaluarea ecografică să fie realizată de medici cu specializarea în medicină materno-fetală
- calculul de risc să folosească un “software” certificat
Care sunt markerii biochimici?
În primul trimestru de sarcină (săptămânile 10+0-13+6) sunt măsuraţi trei markeri biochimici: PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A), Free β-hCG şi PlGF (Placental Growth Factor).
În al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 14+1-21+6) sunt măsurați trei markeri biochimici: Free β-hCG, AFP (α-fetoprotein) și µΕ3 (Free Estriol).
Unde pot efectua aceste teste?
Pentru a obţine o rată de detecție crescută a screeningului biochimic în primul trimestru de sarcină (dublu test) este esențial ca:
1. măsurătorile markerilor biochimici să se realizeze în laboratoare care au analizoare certificate FMF
2. evaluarea ecografică să fie realizată de medici cu specializare în medicină materno-fetală
3. calculul de risc sa fie obţinut folosind un “software” certificat
Cytogenomic Medical Laboratory a fost primul laborator din România care a introdus această metodă avansată de screening încă din anul 2010.
Screeningul în primul sau al doilea trimestru de sarcină: când este timpul potrivit?
Deși screeningul biochimic prenatal poate fi realizat atât în primul (dublu test) cât și în al doilea trimestru de sarcină (triplu test), în ultimii ani rezultatele studiilor efectuate au “mutat” screeningul către primul trimestru de sarcină.
Rezultatele biochimice din primul trimestru de sarcină combinate cu parametrii ecografici: NT (Fetal Nuchal Translucency Thickness), prezența osului nazal, CRL (Crown-Rump Length), precum și cu vârsta maternă, conduc la o rată de detecţie de aproximativ 95%, cu 5% rezultate fals pozitive, date superioare celor din al doilea trimestru de sarcină, ceea ce explică tendinţa din ultimii ani.
Studii recente au arătat că perioada optimă de recoltare și măsurare a markerilor biochimici pentru dublu test începe de la săptămâna a 10-a de sarcină, iar cea a măsurătorilor ecografice de la săptămâna a 12-a – 13-a de sarcină.
Despre acuratețea rezultatelor și sensibilitatea metodei
Valoarea evaluării optime a riscului poate fi atinsă doar dacă informațiile primite despre sarcină sunt corecte, iar măsurătorile markerilor biochimici și a Translucenței Nucale au fost executate cu precizie și acuratețe ridicată. BRAHMS KRYPTOR Immuno analyzer îndeplinește aceste condiții pentru efectuarea screeningului biochimic pentru primul și al doilea trimestru de sarcină.
Screeningul prenatal din serul matern este un test prognostic care evaluează riscul pentru sindrom Down și alte sindroame cromozomiale în cazul fiecărei femei gravide, așadar nu există rezultat “fără risc”!
Un rezultat cu risc scăzut nu exclude existența unei patologii materno-fetale. Pentru cazurile care au risc crescut se recomandă consult și reevaluare de specialitate – medicină materno-fetală pentru continuarea investigațiilor.