Câteva răspunsuri la cele mai întâlnite întrebări, oferite de doamna doctor genetician Anca Mocanu.
- Dacă nu am boli genetice în familie, înseamnă că nu am niciun risc de a avea copii afectaţi de boli genetice?
NU – Oricine este purtătorul unor modificări genetice silenţioase pentru sine, dar ce se pot manifesta la descendenţi.
- Cum pot afla dacă sunt purtătorul unei modificări genetice nocive?
Primul pas pentru identificarea unei modificări genetice este consultul genetic. Apoi, urmează testarea genetică ce poate identifica modificările nocive ’’ascunse’’ în ADN-ul fiecărei persoane aparent sănătoase.
- Am un copil afectat de fibroză chistică. Aceasta este o afecţiune genetică, dar nici eu şi nici soţul meu nu avem niciun caz asemănător în familie. Cum se poate întâmpla sa am un copil afectat?
Din păcate se poate întâmpla. Şi dumneavoastră şi soţul sunteţi cel mai probabil, fără să ştiţi, purtători ai unei modificări genetice silenţioase asociate cu fibroza chistică (purtători sănătoşi: 1 din 25).
- În acest caz, este posibil să avem un copil neafectat?
DA – prin testarea genetică potrivită putem identifica prezenţa modificărilor la făt devreme în sarcină sau prin diagnostic preimplantatoriu al embrionilor în cadrul FIV înainte de sarcină.
În laboratorul CytoGenomic vă oferim consultații specializate, care vă ajută să înțelegeți dacă moștenirea genetică poate afecta sănătatea membrilor familiei – pe cei de acum dar și pe cei care urmează să facă parte din familie.
CONSILIERE GENETICA
Ți-a plăcut articolul?
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest