Cytogenomic

HARMONY: TEST NON-INVAZIV DIN SANGE MATERN

Ce este testul non-invaziv prenatal Harmony?

Este un test prenatal noninvaziv, care analizeaza ADN-ul fetal din sangele matern si stabileste riscul de aneuploidii fetale comune la gravide, interesand cromozomii 21, 18 si 13, precum si analiza cromozomilor sexuali X si Y.

Aneuploidiile sunt anomalii cromozomiale caracterizate prin alterarea numarului de cromozomi, de exemplu cromozomi in plus sau in minus fata de numarul standard: trisomia, atunci cand exista un cromozom in plus sau monosomia, cand exista un cromozom in minus.

Ce aneuploidii sunt evaluate prin testul prenatal Harmony?

Trisomia 21: este cauzata de prezenta unui cromozom suplimentar la perechea 21 si este cunoscuta ca sindromul Down. Este cea mai frecventa cauza de retard mental. Pacientii cu sindrom Down prezinta probleme cardiace sau alte afectiuni care necesita interventii chirurgicale sau tratament medical specific. Alte simptome intalnite sunt problemele oftalmologice.

Trisomia 18: este cauzata de prezenta unui cromozom suplimentar la perechea 18 si este cunoscuta ca sindrom Edwards. Este o cauza grava de retard mental. Cea mai mare parte a copiilor cu trisomie 18 prezinta malformatii cerebrale grave, ale inimii sau alte organe. De multe ori este prezent retardul de crestere, care poate duce la intreruperea sarcinii. Majoritatea copiilor care se nasc cu acest sindrom decedeaza in primul an de viata. Pacientii care supravietuiesc prezinta dizabilitate intelectuala severa si probleme de crestere si dezvoltare.

Trisomia 13: este cauzata de prezenta unui cromozom suplimentar la perechea 13 si este cunoscuta ca sindrom Patau. Este o cauza de retard mental grav. Majoritatea pacientilor cu trisomie 13 prezinta grave anomalii cerebrale si ale altor organe. In multe situatii sarcina nu ajunge la termen, iar nou-nascutii decedeaza rapid. Jumatate din copiii nascuti vii decedeaza in prima luna de viata, si 90% din cei care supravietuiesc in primul an prezinta complicatii cardiace, renale si neurologice.

Aneupoidiile cromozomilor de sex: sunt cauzate de prezenta sau absenta unuia dintre cromozomii de sex. Testul poate detecta risc pentru XXX, XYY, XXYY, XXY (Sindromul Klinefelter) si pentru monosomia X (Sindromul Turner). Exista o variabilitate semnificativa in ceea ce priveste severitatea acestor conditii genetice, dar majoritatea indivizilor afectati sunt caracterizati prin usoare modificari din punct de vedere fizic si mental.

Cum se efectueaza testul non-invaziv prenatal Harmony?

In timpul sarcinii unele fragmente de ADN fetal circula in sangele matern si ADN-ul fetal este detactabil din saptamana a-5 a de sarcina. Concentratia creste succesiv in saptamanile urmatoare si dispare imediat dupa nastere. Cantitatea de ADN fetal circulant se regaseste de la 9-10 sapt. de gestatie si este suficient pentru a garanta relevanta si sensibilitatea testului.

Testul se efectueaza prin prelevarea unei probe de sange de la gravida cel putin din saptamana a 10-a de sarcina unica si gemelara. La laborator se efectueaza o analiza complexa, unde se izoleaza ADN-ul fetal din sangele matern si se identifica eventualele anomalii cromozomiale, cum ar fi aneuploidia, se utilizeaza tehnologie de secventiere de ultima generatie (NGS) si analiza bioinformatica avansata. Analiza este efectuata in laboratoarele Ariosa Diagnostics, San Jose, California, SUA.

Rezultatele obtinute la testul Harmony

„Risc crescut” presupune o probabilitate ca fatul sa prezinte o aneuploidie a cromozomilor 21, 18, 13 sau X si Y. Acest rezultat indica faptul ca exista o mare probabilitate ca fatul sa prezinte una dintre anomaliile cromozomiale indicate, dar nu asigura ca fatul are acea conditie. Sfatul avizat este un test de diagnostic prenatal invaziv, cum ar fi biopsia de vilozitati coriale sau amniocenteza. Geneticianul nostru in consilierea genetica va poate sta la dispozitie in vederea interpretarii la cerere a rezultatului si a urmatoarelor investigatii.

„Risc scazut” indica faptul ca testul a detectat un risc <1/10.000 (0,01%) ca fatul sa fie afectat de o aneuploidie cromozomiala in cromozomii examinati.

Nota: In unele cazuri cand cantitatea de ADN fetal nu este suficienta, testul poate duce la rezultate incomplete sau fara rezultat. In aceasta situatie se va recolta o noua proba de sange pentru repetarea testului. In cazul in care se cere analiza sexului, acest rezultat de asemenea poate fi furnizat.

Care este acuratetea testului Harmony?

 

%Diagnostic (sensibilitatea)

% fals positive (specificitatea)

Trisomia 21

(Sindrom Down)

99%

(>99%)

<0.1%

(>99%)

Trisomia 18

(Sindrom Edwards)

99%

(>99%)

<0.1%

(>99%)

Trisomia 13

(Sindrom Patau)

8/10

 

<0.1%

(>99%)

Determinarea sexului

99%

(>99%)

<0.1%

(>99%)

Testul poate detecta risc pentru aneuploidii ale cromozomilor de sex cu o rata de detectie ce variaza in functie de tipul de aneuploidie detectata.

Care sunt limitele de testare prenatala:

Testul a fost validat pentru femeile cu sarcina unica si gemelara cu cel putin 10 saptamani de gestatie.  Prin acest test nu se pot exclude toate anomaliile cromozomiale fetale. Acest examen evalueaza doar aneuploidiile de cromozomi 13, 18, 21, X si Y; aneuploidiile altor cromozomi nu sunt identificate. In cazul sarcinilor cu mai mult de un fat nu se vor furniza informatii despre cromozomii de sex. Aceasta analiza nu inlocuieste diagnosticul prenatal invaziv (coriocenteza sau amniocenteza).

De asemenea, analiza nu poate evidentia rearanjamente cromozomiale echilibrate, anomalii partiale ale cromozomilor analizati, anomalii cromozomiale structurale, mozaicisme cromozomiale fetale si/sau placentare in procent mic (adica prezenta a doua linii celulare cu un set diferit de cromozomi, cu o linie celulara slab reprezentata), mutatii punctiforme, defecte de metilare, poliploidie. Testul nu evidentiaza alte malformatii sau defecte in mod special. In particular, analiza nu dezvaluie prezenta de boli genetice ereditare cu transmitere mendeliana. Testul poate da un rezultat fals pozitiv in caz de mozaicism cromozomial, dar acest lucru se poate limita la placenta. Sexul fatului este mentionat ca masculin sau feminin, bazandu-se pe prezenta sau absenta cromozomului Y si nu pe prezenta sau absenta genei SRY.

Sarcinile cu rezultate ecografice anormale ar trebui studiate cu alte tipuri de investigatii prenatale, cum ar fi cariotipul fetal din vilozitati coriale sau lichid amniotic.

Desi acest test este foarte precis, rezultatele nu sunt de diagnostic si trebuie sa fie evaluate in contextul clinic al pacientei si al anamnezei familiale. Testul se limiteaza doar la a oferi informatii cu privire la riscul de aneuploidii fetale pentru cromozomii analizati.

Un rezultat cu „risc scazut” reduce semnificativ posibilitatea ca fatul sa prezinte o aneuploidie a cromozomilor examinati, dar nu poate garanta faptul ca acesti cromozomi sunt normali sau ca fatul este sanatos.

Este posibil sa se efectueze acest test pentru aneuploidiile 13, 18, 21 in cazul sarcinilor gemelare si in cazul sarcinilor obtinute prin FIV.

Citeste mai multe despre testul non-invaziv prenatal pe www.ariosadx.com